Az Euro

Az Európai Unió hivatalos fizetőeszközét, az eurót a 27 tagállamból 17-ben használják. Az EUR devizakódú, € szimbólummal jelzett eurót 1999. január elsején vezették be. Ez váltotta föl a ₠ szimbólummal jelzett közös európai valutaegységet. Ez a valuta sosem rendelkezett fizikai formával, így sem érmei, sem bankjegyei nem voltak. Az első euróérmék és euróbankjegyek is csak az új pénznem bevezetése után három évvel, 2002. január 1-jén kerültek forgalomba. Hivatalos írásmódja a latin betűs euro, amelytől a belő használatnál helyesírási okokból több ország eltér.

Az euró célja az Unió pénzpiacának egységesítése, a szilárd európai gazdaság megteremtése. Az euroszkeptikusok szerint ez a tagállamok nagyon különböző fejlettségi szintje miatt lehetetlen vállalkozás, amire a napjainkban is zajló görög államcsőd hatásai látszólag igazolást adnak.

Bár az árfolyam-ingadozások miatt fix összeget nem lehet mondani, körülbelül 290 forintot ér egy euró. Jelenleg forgalomban nyolc euróérme van: 1–50 eurócentesek (száz eurócent ér egy eurót), valamint egy- és kéteurós érmék. Ezek váltása általában nem megoldott, a legtöbb pénzváltó ugyanis nem fogadja el őket, de bankokban rendszerint beválthatók. Egyes országok nem alkalmazzák a kisebb értékű érméket. Bankjegyből hétféle van: a legkisebb öteurós, míg a legnagyobb az ötszázeurós bankó. Minden, az eurózónába tartozó tagország maga dönti el, hogy milyen képet tesz a bankjegyekre.

Az eurót jelenleg több mint 330 millió ember használja. Az euróövezet tizenhét országán kívül egyedi szerződés alapján még négy törpeállamban hivatalos fizetőeszköz, amik maguk is verhetnek eurót: Andorra, Monaco, San Marion és a Vatikán. Magyarország számára még nincsen közel az euró bevezetése. Ha a nemzetközi valuta tartani tudja presztízsét, akkor is csak a 2020-as évekre várható, hogy a forintot fölváltja a közös európai pénznem.